Het verlies van je baan, een nieuwe kans?

Onderstaand blog van mij verscheen op 29 april 2019 op De Broekriem. 

“Ja, en dan zegt iemand dat dit ontslag, nieuwe kansen biedt! Maak dat de kat wijs! Zo zie ik dat echt niet!” In al haar boosheid en ongeloof komt figuurlijk de stoom uit haar oren.

Het verlies van je baan kan heel heftig zijn. Het hoeft niet alleen te gaan om ontslag. Ook door een ziekte of beperking kan het zijn dat je niet meer kan doen, wat je deed. Van het ene op het andere moment staat je leven op z’n kop. Hoe pak je de draad weer op?

Ik geef je graag een aantal tips:

  1. Je boosheid of verdriet moet eruit! Je mag kwaad zijn. Probeer je gevoel niet weg te stoppen. Praat erover en je zult zien dat mensen dan eerder geneigd zijn je te helpen. En hoe lastig het ook lijkt, probeer de situatie te accepteren.
  2. Geef vorm aan jouw gevoel! Creativiteit is een krachtig middel om je gevoelens te verwerken en verder te groeien. Want dat is wat je uiteindelijk wilt: hier sterker uit komen. Hoe geef je je gevoelens dan vorm? Bijvoorbeeld in een schrijfopdracht. Schrijf alles wat je had willen zeggen tegen degene die je ontslagen heeft, of degene die je teleurgesteld heeft, op. En schrijf door tot je het gevoel hebt, dat je alles gezegd hebt. Verstuur die brief niet, want stel dat je toch weer ooit gaat samenwerken… Maar, doe, wat je met de brief zou willen doen: verscheuren, begraven of verbranden. Schilder, dans, maak muziek of voer een monoloog op. Door te DOEN komt je gevoel in beweging en kan er iets veranderen.
  3. Zijn er nu nieuwe kansen? Waarschijnlijk niet direct, maar je staat steeds een beetje meer open voor een nieuwe stap in de toekomst. Durf je te kijken naar je talenten? Je passie? En van daaruit nieuwe, positieve stappen te zetten naar een baan die NU echt bij je past?
  4. Wellicht kan je jezelf nu wel, een van de volgende vragen stellen: wat leer ik hieruit? Durf ik nu wel het roer om te gooien? Welke kansen liggen er nu voor me?

Ik hoop dan ook van harte, dat jij, vanuit het verliezen van je baan, mooie nieuwe kansen gaat zien. En uitkomt bij een toffe, nieuwe baan. Dus, klim in die pen, ga drummen of dansen, doe iets en groei naar nieuwe kansen!

Over de auteur:

Ester Alofs is Certified Happy at Work Loopbaancoach en muziektherapeut. Haar motto is: klank voor verandering! Het vorm geven aan veranderprocessen. In alle openheid en in jouw tempo op zoek naar je eigenheid, talenten en passie, dáár zit je drijfveer om die baan te vinden die echt bij je past.

Meer informatie?